Een reactie op het herinvoeren van alcohol op schoolfeesten

Een reactie op het herinvoeren van alcohol op schoolfeesten

Een reactie op: ‘Zonder alcohol geen eindexamenfeesten’ – Onderwijs – @volkskrant

Deze ochtend las ik een opiniestuk in de Volkskrant dat  gelijk een reactie bij me opriep. Aangezien de beperkte reactiemogelijkheden op de site van de volkskrant schrijf ik het hier maar neer.

Zwak-alcoholhoudende dranken en comazuipen

Het is een hardnekkige misverstand dat zwak-alcoholhoudende dranken minder schadelijk zouden zijn dan sterke drank. De schrijver poneert dat de meeste comazuipers sterke drank dronken. Ik weet niet waar deze feiten vandaan komen, maar uit het recente onderzoek naar comazuipen blijkt dat, in die gevallen dat jongeren zelf de alcohol hebben gekocht, voorafgaand aan de intoxicatie, het in de meeste gevallen bier en zwak-alcoholhoudende mixen betrof. Zwak-alcoholhoudende dranken brengen jongeren snel onder invloed en kunnen ook leiden tot een coma.

Leeftijdsgrens en comazuipen

Daarnaast is de nieuwe leeftijdsgrens helemaal niet ingevoerd om comazuipen tegen te gaan. Comazuipen is slechts het puntje van de alcoholmisbruik-ijsberg. Het is de tolerante houding in de samenleving. Een samenleving die het goed vinden dat de startleeftijd van het drinken van alcohol zo laag ligt, waardoor jongeren in de onderbouw grotendeels met toestemming van ouders al alcohol mogen drinken. Een alcoholwetmatigheid is nu eenmaal dat je makkelijker meer, en moeilijker minder gaat drinken. Dus hoe meer we als samenleving drinken onder jongeren faciliteren, des te groter de kans dat de ijsberg groeit en het puntje dat boven water uitsteekt (comazuipen) alleen maar groter wordt.

In het stuk wordt deze houding ook goed geïllustreerd met quotes waaruit blijkt dat het geen probleem van jongeren is, maar van volwassenen. Ze geloven er namelijk zelf ook helemaal niet in, in alcoholvrij feesten: ‚Je gunt de leerlingen een leuk feest, maar ze krijgen het niet meer op Nederlandse scholen’.