Radler, een wolf in schaapskleren?

Radler, een wolf in schaapskleren?

Alcoholvrij bier.

Het is sinds het alcoholarme Buckler eind jaren 80 stilletjes verdween erg stil op de alcoholvrije biermarkt. Totdat in 2013 de bierproducenten Amstel, Bavaria en Grolsch op de proppen kwamen met Radler bier. Te verkrijgen met 2,0% of 0,0% alcohol. Voor diegene die het bier nog niet geprobeerd heeft, het is een mengsel van bier en citroenlimonade. Die laatste toevoeging zorgt ervoor dat de bittere smaak van het bier wordt overstemd. Al sinds de introductie zit het product mij vanuit jeugdperspectief niet helemaal lekker. Ik kon er een jaar lang niet de vinger op leggen, maar sinds vorige maand weet ik het! Het is weer een nieuw leerdrankje dat alcoholassociaties bij jongeren onder de 18 versterkt, als we ze toestaan om dit alcoholvrije bier te drinken.

De grenzen rond alcoholdrinken in de maatschappij staan dan weer op het punt om te vervagen, net nu we het scherp hebben met NIX18. We bedoelen het met z’n allen echt wel goed met deze frisse nieuwe drank die het alcoholdrinken voorgoed zal veranderen. Maar we halen er ons een wolf in schaapkleding mee in huis. Begrijp me niet verkeerd, alcoholvrij bier is voor volwassenen een prima alternatief, maar voor jongeren geld dit in mijn ogen zeker niet!

Waar komt Radler nu vandaan?

De populariteit van Radler is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Zo vloeide er vorig jaar 190.000 hectoliter meer over toonbank en/of bar richting de consument en Bavaria verwacht voor 2014 een groei van 25%. De naam van het product ‘Radler’ is afkomstig van het Duitse (Beiers dialect) woord voor ‘fietsers’. Het is dus blijkbaar een drank voor fietsers. Het mooie marketingverhaal achter dit product is dat in 1922 tijdens een grote wielerwedstrijd in Zuid-Duitsland een café-eigenaar langs de route zijn bier moest aanlengen omdat het zo druk was langs de route dat hij bang was dat hij te weinig bier in huis had voor de grote toeloop van mensen tijdens dit evenement. Hij mixte zijn bier met citroenwater en voilà, het bier voor fietsers was geboren.

Het gezonde frisse alternatief

Niet verwonderlijk dat juist tijdens de Amsterdam City Swim, promotieteams van het nieuwe frisse ‘sportdrankje’ aanwezig waren om de aangekomen zwemmers te verfrissen met 0,0% Radler. Zwemmers, toeschouwende volwassenen, jongeren en kinderen. Ja, ook jongeren en kinderen! Op Facebook ontspon zich hierover een korte discussie

 

Nu wist ik waar mijn aarzeling vandaan kwam. Het kan zo zijn dat het de makers van Radler te doen is om een alternatief te creëren voor volwassen alcoholdrinkers die eens wat anders fris willen drinken als de bekende frisdranken. Maar betekent frisse drank in de vorm van alcoholvrij bier dan ook een alternatief voor frisdrank voor jongeren of zelfs kinderen?

image002

Leerdrankje

Zoals ik bovenin het artikel al beschreef is Radler een limonade-achtige drank met op de achtergrond een licht aanwezige bittere biersmaak. Het is dus het ideale biertje dat aansluit bij de smaakbeleving van kinderen en jongeren. Het slaat zo je wil de brug tussen het zoete smaakpalet van kinderen en het bittere volwassen smaakpalet van bier. Het is dus eigenlijk voor jongeren het ideale drankje om te wennen aan het bier. In 1996 hebben we Bacardi Breezer deze brug ook al eens succesvol zien slaan. Jongeren gingen massaal voor het zoete mixdrankje en zitten we nu opgescheept met een alcoholprobleem onder jongeren. (Sorry mijn advocaat adviseerde mij om dit niet hardop te zeggen). Zou Radler het nieuwe ‘leerdrankje’ zijn? De brug die jongeren nodig hebben om van fris over te schakelen op bier? Mochten ze de stap nog te groot vinden dan is nog een opstapje gemaakt met de 2.0% variant. Zeker gezien het feit dat jongeren nog makkelijk aan ‘echt’ bier kunnen komen vind ik dit gewoon geen goede ontwikkeling.

Een volwassen alternatief voor jongeren?

Afgelopen zaterdag las ik het een artikel in de PZC over een “soos” uit Bruinisse, een stuk dat mijn vermoeden ondersteunt. Deze club zag het bezoekersaantal na de invoering van de nieuwe leeftijdsgrens voor de verkoop van alcoholhoudende dranken hard achteruit hollen en bedacht een nieuwe strategie. Om jongeren serieus te nemen biedt de soos nu een volwassen alternatief aan voor jongeren, namelijk… Radler! Het begint er langzaamaan op te lijken alsof Radler een alcoholvrij alternatief voor 18-ers is!

Vervagen van grenzen tussen wel of geen alcohol

Stel dat we nu echt jongeren onder de 18 aan het alcoholvrije bier hebben gekregen en de kroegen op vrijdagavond een smeltkroes van leeftijden zijn. Hoe kunnen we dan nog de leeftijdsgrenzen voor alcoholhoudende drank controleren? We drinken namelijk allemaal bier. De één met 0,0% de ander met 2,0% en weer een ander met 5.0%. Het maakt dat de grenzen die we net zorgvuldig kracht aan het bijzetten zijn rond de grenzen voor alcoholgebruik weer laten vervagen. Handhaving is dan onmogelijk en de hele leeftijdsgrenzenwetgeving verwordt tot een farce.

Bierassociaties

Is het nu werkelijk nodig om bij jongeren en kinderen actief de bierassociaties rond het uitgaansleven te versterken door hen voor het achttiende levensjaar te laten oefenen op Radler voor later? Radler is voor het alcoholprobleem wat de shisha-pen en eSigaret zijn voor het roken. Een goede vervanger voor gebruikers van tabak en alcohol, maar af te raden voor niet-gebruikers en vooral voor jongeren! Dit omdat het de associatie neerzet dat het drinken van bier de ‘way of life’ is die bijdraagt aan een succesvol sociaal leven. Als je dan zo graag volwassen alternatieven voor jongeren wil verzin dan eens iets beters dan ze een opstapje te bieden naar de slechte gewoonten die we er wat alcoholgebruik betreft op nahouden.