Wat doet alcohol met het puberbrein

Wat doet alcohol met het puberbrein

Originele interview op RTLnieuws.nl

Dascha (16) uit Hollandsche Rading kwam na een avondje stappen onder de trein in Hilversum. Uit onderzoek blijkt dat het meisje drugs had gebruikt en te veel had gedronken. RTL Nieuws sprak over drankgebruik onder tieners met jongerenexpert Martijn Planken van de GGD in Nijmegen.

Over de zaak-Dascha kan Martijn Planken niets zeggen: daarvoor weet hij er simpelweg te weinig van. De jongerenexpert is wel bereid om het effect van alcohol op het jonge puberbrein te duiden ‘in algemene zin’ en ouders te adviseren die met vragen zitten.

1. Hoe komen jongeren onder de 18 aan drank?

Uit gegevens van de Nationale Drugs Monitor blijkt dat minderjarigen in driekwart van de gevallen nog probleemloos aan drank kunnen komen. Volgens Planken zijn er ook veel jongeren die de drank krijgen van derden. Bijvoorbeeld van ouders, of vrienden. Ouders spelen een grote rol, zegt Planken. De tieners zijn heel goed in het uitspelen van hun ouders. “Bij mijn klasgenoot mag het wel, dus waarom hier niet? Hier mag nooit wat.”

Behalve de rol van de ouders benadrukt Planken de gedeelde verantwoordelijkheid in de omgang van jongeren met drank. “Die ligt niet alleen bij de ouders, maar ook bij de uitbater van de sportkantine die jongeren binnen heeft en er dan verantwoordelijk voor is dat de kinderen niet aan zijn drank kunnen komen. Of bij de verkooppunten die stellen dat zij minderjarigen geen drank verkopen.”

2. Moeten ouders van tieners zich zorgen maken over het drankgebruik van hun kind?

Dat kinderen jonger dan 18 jaar niet mógen drinken, betekent natuurlijk nog niet dat ze zich aan die afspraken houden. “Pubers zoeken graag de grenzen op”, zegt Planken. “Het is aan hun ouders om die duidelijk vast te stellen. Zij moeten hun kinderen vooral niet zelf de grenzen laten verkennen, maar duidelijke grenzen stellen. Vaders en moeders moeten daarmee actief aan de slag.”

Hoe die afspraak precies tot stand komt, is niet eens zo belangrijk. “Maar zorg ervoor dat het kind zich aan de afspraak houdt. Het is erg belangrijk dat ouders hun kind voldoende handvatten geven om de afspraak na te kunnen komen.”

Volgens Planken is afspraken maken met recalcitrante pubers mogelijk zolang er maar duidelijke grenzen worden gesteld. “En dan nog kun je er niet voor honderd procent op vertrouwen dat ze die afspraak volledig nakomen.”

Ze zullen toch willen experimenteren, zegt Planken. “Maar als ouders de grens op nul glazen stellen, dan is één of twee glazen al experimenteren. Wie zijn zoon of dochter meegeeft om vooral ‘niet te dronken’ te worden, geeft het kind in feite geen enkele afspraak mee. Dat is veel te vaag. Wat is dat dan, ‘niet te dronken’?”

4. Wat is het effect van drank op jongeren?

Planken: “Alcohol werkt in eerste instantie ontremmend. Het is een populair genotsmiddel onder pubers, die kampen met onzekerheden en puistjes op hun gezicht. Wie drinkt, voelt zich euforisch, ontspannen, durft meer en is vrolijker.”

Bij een grote inname van drank werkt alcohol verdovend, legt Planken uit. “Meer nog dan ouderen kunnen jongeren die veel drank op hebben, hun lichaam lang op de been houden. Maar bij overmatig drinken gaat vrijwel plotseling het licht uit. Bij ouderen gaat dat een stuk geleidelijker.”

5. Kan drankgebruik leiden tot zelfmoord?

Bij een op drie zelfmoordpogingen is alcohol in het spel, blijkt uit gegevens van 113-online, het aanspreekpunt van mensen met suïcidale gedachten. Dat is geen grote verrassing: drank versterkt de emoties, en dus ook depressieve gevoelens.

Heb jij vragen over zelfmoord?
Stichting 113Online: 0900 0113 (24 uur, 7 dagen per week bereikbaar)

Meer op rtlnieuws.nl:
Patholoog: ‘Dascha had te veel gedronken’