Alcoholvergiftiging en de praktijk

Alcoholvergiftiging en de praktijk

Het opvoeden van kinderen: er is veel om te doen, veel over te zeggen, maar makkelijk is het zeker niet. Niet dat ik uit persoonlijke ervaring spreek. Mijn kind wordt namelijk pas over een aantal weken verwacht, maar in mijn lange ervaring als preventiewerker, inhoudsdeskundige en projectleider merk ik dat iedereen die iets met jongeren doet hiermee worstelt. Onlangs werd ik in mijn privé-leven weer eens geconfronteerd met de ingewikkeldheid van de materie. Ter gelegenheid van een bruiloft van kennissen werden we uitgenodigd voor het huwelijksfeest. Dit feest werd in een plaatselijke kroeg gehouden. Een gezellig feest, niet te groots opgezet, maar alle intimi waren aanwezig. Een dusdanig klein gezelschap waarbij je, gezien de groepsgrootte en de samenstelling van de groep, het betrekkelijk eenvoudig zou moeten zijn om geen problemen te krijgen met alcohol.

Het is een tikje beroepsdeformatie, maar ik let altijd op het drankgebruik van mensen in een sociale gelegenheid. Ik let er niet speciaal op hoor, maar het valt mij gewoon op. Dit keer was het een meisje van een jaar of 16 die me iets te gulzig glazen bier dronk. Ze dronk niet snel, maar als ze dronk was het met een gulzigheid die je niet zo snel ziet. Uurtje later zag ik haar weer, jus d’ orange in een glas en ik weet niet waarom, maar ik nam aan dat er iets doorheen gemixt was. Ik dacht wel dat hier iets niet pluis was, maar ja ik kon hier natuurlijk weinig mee doen aangezien ik slechts een gast was, geen familie, maar een kennis. Tot ik even later het meisje op de stoel zag zitten, met haar vriend voor haar geknield. Toen ze haar hoofd zelf niet meer overeind wist te houden wist ik al precies de diagnose: Alcoholvergiftiging!!

Voor ik het wist stond er een groepje mensen rond het meisje, sommige besmuikt lachend, anderen wat bezorgd. Het duurde toch nog wel een poos voordat een ieder de ernst van de situatie  doorhad en de ambulance werd ingeschakeld.

Nadat het meisje naar het ziekenhuis was vervoerd en het feest langzaam werd voortgezet, sprak ik de bruidegom om eens door te praten over hetgeen gebeurd was. Nu bleek het het vriendinnetje van zijn neefje. Het neefje had bij de bruidegom geregeld dat zijn vriendinnetje een paar Passoa-jus mocht drinken, omdat ze naar eigen zeggen geen bier lustte. Bruidegom stemde toe met een paar mixjes. Toch kon het gebeuren dat het meisje zodanig veel naar binnen kreeg dat ze haar bewustzijn verloor.

Uiteraard was ik ook benieuwd hoe haar ouders zouden reageren. Haar vader werd er in het zienhuis bij gehaald. Hij was verre van aangedaan, neutraal zelfs! Blijkbaar kan het sommige ouers weinig schelen als onze kinderen met alcoholvergiftiging binnen worden gebracht!

Feit is dus dat met name de omgeving soms gek reageert op een alcoholcoma. Eerst lacherig (zie haar eens een glaasje teveel op hebben) vervolgens toch wel handelen (ambulance bellen), maar verder het hele voorval achteraf ook niet echt oppakken (neutrale reactie vader). Terwijl een vergiftiging toch niet iets is om te negeren.

Eerder gepubliceerd op: DURF NU!