De mythe van het dorstlessende ijskoude bier

De mythe van het dorstlessende ijskoude bier

Bier moet koud zijn, ijskoud! brouwers doen er alles aan om het bier zo koud mogelijk te serveren op het terras, of in de kroeg. ‘s lands grootste brouwer gooit er zelfs een bevroren tap en nog recentelijker een vriesglas tegenaan, om het spul zo koud mogelijk te serveren. Waarom de obsessie van de brouwer met dat ijskoude bier…

Laten ik beginnen met de conclusie: IJskoud bier is misleiding… misleiding van het brein. Een misleiding die je aan het drinken houdt. En dat laatste is dan ook het doel van het ijskoude bier: Nog meer bier drinken.

Vooropgesteld  alcohol heeft, net als cafeine in cola, ook zo’n drankje wat je ijskoud zou moeten drinken, een vochtafdrijvende werking. Het remt de afgifte van het Antidiuretisch hormoon, waardoor de sluizen letterlijk opengaan en het water het lichaam via de urine verlaat. Wanneer je dus alcoholhoudende drank drinkt droogt je lichaam langzaamaan uit.

Het lichaam reageert hier direct op en geeft een signaal af wat wij “dorst” noemen. Een droge keel en een onbedwingbare neiging tot het drinken van water. Met dit water vul je het watertekort in het lichaam aan en is de balans in het lichaam hersteld, de dorst verdwijnt. In feite zou bier dus de drinker het gevoel moeten geven dat de dorst niet weg is, immers je droogt nog verder uit. Niemand zou dan de neiging hebben om bier te gaan drinken wanneer je lekker op een terrasje zit in een warm zonnetje en het dorstgevoel komt op.

Toch weet de brouwer iets, wat niet iedereen weet. Achter in de keel zitten namelijk vocht- en temperatuurssensoren. Deze zitten daar om het koude water te detecteren en een signaal af te geven aan het brein dat er wordt gedronken, dat het vocht wordt aangevuld en dat de dorst mag afnemen. Het vervelende is nu dat deze sensoren op alle ijskoude vloeistoffen hetzelfde reageren. Dus hoe kouder het bier deste grote het gevoel van een geleste dorst.

Nu is het voor de verkopers van alcohol helemaal niet de bedoeling dat na één glas alcohol je dorst gelest is… Op het terras zou dat veel te veel omzet kosten, maar niet getreurd: Alcohol was een slechte dorstlesser. Dus zo gauw de receptoren in de keel geen vocht meer aanvoelen zal het feit dat het water aan de andere kant van het lichaam via de nieren wordt uitgescheiden de dorst weer doen toenemen. Nu de grootste truc van het ijskoude bier: doordat je door het eerste biertje zo goed van je dorstgevoel af bent gekomen is de keuze voor een tweede biertje al snel gemaakt. De cirkel is rond en begint weer van voren af aan.

Het ijskoude bier speelt een spelletje met je lichaam, het droogt je lichaam langzaam uit waardoor de dorst nooit zal verdwijnen en je ijskoude biertje zorgt er aan de andere kant voor dat je doordrinkt, omdat het dorstlessend gevoel door de temperatuur van het bier enorm groot is.

Wanneer je dorst hebt is er maar een echte remedie, Water!, ijskoud water!