Evenementenstad? Help dan ook alcohol te matigen!

Evenementenstad? Help dan ook alcohol te matigen!

Terwijl het Willemsplein volstroomt met studenten die zich uitgelaten opmaken voor de apotheose van de Tilburgse TopWeek -Nederlands grootste biercantus – kan ik het niet laten om mijn verbazing over de introductieweek in Tilburg op papier te zetten.

Als centrumbewoner zie ik het tafereel jaarlijks aan me voorbijkomen. Groepen eerstejaars onder begeleiding van een mentor naar het Leijpark fietsen voor de jaarlijkse spelletjesmiddag. Het is een van de activiteiten die de eerstejaars ondernemen om de stad, de universiteit en elkaar te leren kennen. De introductie het is een belangrijke tijd, echt. Maar wat mij elk jaar opnieuw verbaast, is dat het spelletjes spelen, het samen liedjes zingen op het Willemsplein, het elkaar leren kennen van het uitgaansleven maar in één teken staat. Namelijk zoveel bier drinken als je maar kan. Op een of andere manier is het inwijden van nieuwe studenten al tientallen jaren doordrenkt van de drank.

Niet verwonderlijk dat de Tilburgse horeca slim inspeelt op deze nieuwe royaal spenderende klantengroep. T-shirtjes, vergaderlocaties, het studentenverenigingsleven wordt in Tilburg goed gesponsord, want ja dat geld wordt natuurlijk dubbel dwars terugverdiend als de bierkraan open gaat. En dat gaat die kraan zeker. Studenten wordt namelijk in deze introductieperiode voorgedaan door ouderejaars hoe je je moet gedragen. Dat je veel moet drinken, want dat hoort er nu eenmaal bij, da’s lachen, en dat je het drinken vooral langer vol moet houden dan diegene naast je. Echte grote jongens en meiden zuipen zonder een krimp te geven. Natuurlijk zal elke vereniging je vertellen dat je de cantus ook mee mag doen met cola en ranja, en natuurlijk zullen ze altijd verkondigen dat iedere student vrij is in de keuze van zijn drank tijdens de kroegentocht. Natuurlijk MOETEN studenten niet drinken. Maar om je nu als eenling en als nieuweling – want zo voel je je binnen een groep waar de norm schijnbaar anders ligt – anders te gaan gedragen…

Dit is geen keuzevrijheid, maar systematisch brainwashen van studenten om ze te binden aan een drinkcultuur van veel, meer en nog meer. Ter meerdere glorie van de mores en de omzet van verenigingen en horeca.

Even terug naar ‘s Nederlands grootste biercantus vorige week in het hartje van onze stad. Dit evenement voor het paleis wordt ook gesponsord door de gemeente en de universiteit van Tilburg. Dat studenten elkaar mores bij willen brengen is tot daaraantoe, maar dat de overheid en de universiteit dit soort bacchanalen ondersteunt en promoot is natuurlijk niet te rijmen met welk volksgezondheidsbeleid dan ook. Tilburg is, en dat moet gezegd worden, met recht de evenementenstad van Nederland met grootse en soms minder grootse evenementen. Met hoogtepunten als de biercantus voor volwassenen, Tilburg Zingt, en het evenement om deze traditie voor de toekomst veilig te stellen: Jong Tilburg Zingt. Er is niets mis mee dat de gemeente burgers hierop trakteert, maar het moet wel verntwoord gebeuren.

Jezelf profileren als evenementenstad schept ook een verantwoordelijkheid. Een alcoholmatigingsbeleid dat burgers plezier gunt, maar waar de gemeente streng toekijkt of de volksgezondheid niet in het gedrang komt. Aan dat laatste betwijfel ik op dit moment. Niet alleen omdat de gemeente het zich permitteert om zuipfestijnen voor studenten te sponsoren, maar ook doordat ze bijvoorbeeld niet meedoet in het regionaal alcoholmatigingsproject van de GGD’en in Brabant. Dat zijn gemiste kansen om met name de jeugd in onze gemeente, en dat zijn ook onze studenten, te beschermen.

Ben ik een verzuurde oude man die niet meer weet hoe het is om jong te zijn en plezier te maken? Dat denk ik niet. Ik ben een bezorgde Tilburger met vijftien jaar ervaring in de verslavings- en gezondheidszorg. Ik verwacht van mijn overheid en van andere instellingen dat ze de gezondheid van haar burgers beschermt door het voeren van verantwoord beleid en dito acties.

Deze Column is op 11 september 2012 geplaatst in het Brabants Dagblad