Instructie Verantwoord Alcoholgebruik (IVA)

Sportverenigingen, scoutingverenigingen, muziekverenigingen, in Nederland zijn veel verenigingen die beschikken over een eigen kantine waar alcohol mag worden geschonken. De vereniging moet dan wel beschikken over een geldige Drank- en Horecawetvergunning. Een van de voorwaarden die zijn verbonden aan deze vergunning is dat de vereniging haar regels, waarmee ze een verantwoorde verstrekking van alcohol waarborgt, vastlegt in een zogenaamd “alcoholbestuursreglement”. Een andere belangrijke voorwaarde is dat het barvrijwilligers getraind worden in een verantwoorde verstrekking van alcoholhoudende dranken. Deze instructie is opgebouwd uit 3 delen:

  1. kennis over de Drank- en horecawet en andere relevante regels
  2. kennis over alcohol
  3. oefenen met lastige situaties

In een 2,5 uur durende bijeenkomst worden de barvrijwilligers niet alleen geïnformeerd, maar ook betrokken bij discussies rond het verantwoord schenken binnen de vereniging, het verenigingsbeleid en vooral kunnen oefenen met de gesprekstechnieken die helpen bij het uitvoeren van het verenigingsbeleid.

Een interactieve, gezellige, leerzame en vooral nuttige bijeenkomst. Geïnteresseerd in een IVA bijeenkomst bij uw vereniging? Neem contact met mij op voor een vrijblijvende offerte.