Supermarkt in Bemmel verhoogt de leeftijdsgrens voor verkoop alcohol

Supermarkt in Bemmel verhoogt de leeftijdsgrens voor verkoop alcohol

Vanaf morgen, 1 september 2012 verhoogt de Jumbo supermarkt in Bemmel als eerste in Nederland de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcoholhoudende dranken. De supermarkt wil hiermee vooruit lopen op de eventuele wettelijke leeftijdsverhoging van 16 jaar naar 18 jaar. Ik werd om een reactie gevraagd door omroep Gelderland.

Natuurlijk is het toe te juichen dat een ondernemer hier zijn verantwoordelijkheid oppakt om iets te doen aan het alcoholgebruik onder jongeren. De supermarkt is namelijk het belangrijkste verkoopkanaal voor zwak alcoholhoudende dranken. zo’n 80% van de verkoop gebeurt via dit kanaal. Wat de ondernemer ook feilloos door heeft is dat jongeren vanaf 16 in de supermarkt massaal drank komen inslaan om dit vervolgens op hangplekken en thuis met vaak jongere kinderen op te drinken. Hij wil hier een stokje voor steken door de jongeren van 16 en 17 jaar geen gelegenheid meer te bieden om drank bij hem aan te schaffen.

De jongeren geven als verweer dat ze toch wel anders aan drank kunnen komen. Op zich is dat waar, maar het is zaak dat wij in Nederland de rijen sluiten en het aantal plekken waar jongeren makkelijk aan drank kunnen komen systematisch verminderen zodat het steeds lastiger wordt voor jongeren om zelf aan drank te komen. Natuurlijk kun je het niet uitbannen, maar je kunt wel een grote groep jongeren beter beschermen tegen de gevaren van te vroeg te veel alcohol drinken.

Hieronder ziet u het hele item op Omroep Gelderland: